24 DIC 2023

NADAL 2023!

L’evangeli de Lluc que escoltem la nit de Nadal anuncia un senyal que, aparentment, pot semblar insignificant: «Trobareu un nen en bolquers, posat en una menjadora» (Lc 2,12).
Si l’esdeveniment del naixement del Salvador és grandiós i concerneix el cel i la terra, ¿per què la senya és tan senzilla? ¿Un nen en bolquers, en una menjadora?

Aquestes paraules ens mostren Jesús «en bolquers»: per tant, una criatura que necessita ser acollida i cuidada amb tendresa, amb cura i dolçor per Maria, la seva mare. A la vegada, ens parlen d’un nen «en una menjadora», on cap nen hauria de ser: per tant, un nen pobre, sense llar, sense un recer adequat.


L’amor tendre de la mare que acull i cuida aquest infant fràgil ens parla de l’amor amb el qual estem convidats a acollir i estimar el Senyor que neix per nosaltres. En la pobresa del pessebre de Betlem, estem cridats a reconèixer fins on arriba el seu amor per nosaltres, fent-se pobre amb els més pobres. La seva fragilitat i pobresa interpel·len el nostre amor i acollida.


Contemplant en la santa nit de Nadal el nen Jesús, l’Emmanuel, el «Déu amb nosaltres», tenim la certesa que Déu, en el seu amor, no ens abandona i ho comparteix tot de nosaltres, fins i tot el patiment, la pobresa, l’abandó, el dolor. El naixement il·lumina les tenebres del món, transforma la nit en dia radiant, inunda d’esperança les zones fosques de la vida.

No només per a nosaltres, els cristians, sinó per a tot el món, la festa de Nadal està associada al do, s’intercanvien regals. Però el veritable regal és aquest nen, la certesa que Déu, en
l’amor, encara no s’ha cansat de nosaltres. Ell, que es fa petit i truca a la porta de casa nostra i de les nostres famílies, continua demanant ser acollit i estimat com un do.


Si l’acollim amb amor i gratitud, la vida i la història canvien, tot es renova, tot recobra sentit. Nadal del Senyor realment és un gran do, el gran regal de Déu, capaç de transformar la
vida, perquè Jesucrist, el Salvador, és aquí, amb nosaltres, entre nosaltres, per a nosaltres!


Bon Nadal!